Archive for August, 2013

Succes in stage

Written by Roeland Buijsse. Posted in Blogs

Nu het nieuwe schooljaar weer begonnen is, krijgen MBO-scholen en hun studenten weer te maken met een vrij hardnekkig probleem, namelijk het vinden van voldoende stageplekken. Naast het aantal plekken gaat het daarbij ook om zo hoogwaardig mogelijke stageplekken. De stage moet immers toegevoegde waarde hebben voor de student, voorbereiden op de beroepspraktijk, met andere woorden aansluiten op de kennis en vaardigheden van de student. Met name dat laatste is best een probleem. Niet zelden wordt een stagiair ingezet op laagwaardige werkzaamheden waar toevallig ‘extra handjes’ voor nodig zijn. Begrijp me niet verkeerd, dit is echt niet altijd zo, maar elke keer is er één te veel. Een goede stage moet onderdeel zijn van het leren. Goede begeleiding aan de kant van de school en het bedrijf is essentieel. Alleen, vaak blijft het bij bovenstaande constatering en volgt weinig actie.

Het kan ook anders. In mijn werk kwam ik in aanraking met MBO Utrecht, in het bijzonder de opleiding voor Eventmanagement. Ook deze opleiding had een paar jaar geleden te maken met kwalitatief te magere stages. In reactie hierop heeft de opleiding een eigen leerbedrijf gestart: Eventlab. De bedoeling van Eventlab is het bieden van echte praktijkmogelijkheden voor de eigen studenten met toegevoegde waarde voor de klant. Een echt bedrijf dus, waarbij het geleerde ook nog geïntegreerd wordt in het curriculum in de vorm van lessen in ondernemerschap.

Jaarlijks worden ongeveer 40 projecten uitgevoerd waar alle studenten tenminste één maal in deelnemen. Uit evaluaties blijkt dat studenten de stages hoger waarderen dan voorheen. Nog interessanter is dat 87% van de bedrijven die met EventLab hebben gewerkt, zeer tevreden zijn over de kwaliteit van EventLab. Ook docenten zijn tevreden en zijn alert op potentiële projecten voor Eventlab.

Kortom, meerdere vliegen in één klap. Ik hoop dit jaar meer van dit soort voorbeelden te zien.

Roeland Buijsse