Archive for October, 2013

Privacy

Written by Roeland Buijsse. Posted in Blogs

Er is wat ophef ontstaan over de nieuwe bonuskaart van Albert Heijn. Waar de huidige bonuskaart anoniem is en dus het koopgedrag van alle klanten gezamenlijk meet, is de nieuwe bonuskaart persoonlijk. Dit betekent dat je alleen toegang tot kortingen krijgt als je je koopgedrag laat monitoren. Deze informatie is immers geld waard. De korting is de wederdienst. Er is kritiek op de handelwijze van Albert Heijn omdat het inbreuk op de privacy maakt. Ik vind dit wel meevallen. Ten eerste kun je zelf kiezen of je naar Albert Heijn gaat of naar een andere supermarkt. En als je besluit om naar Albert Heijn te gaan dan kun je zelf bepalen of je wel of geen bonuskaart gebruikt. Ten tweede vermoed ik dat Albert Heijn tamelijk prudent met de informatie om zal gaan. Het is alleen voor eigen gebruik. Albert Heijn zal de informatie niet verkopen en zo te gelde maken.

Dit laatste wordt wel gedaan door bedrijven als Facebook en Google. Websites en mailaccounts waar we met z’n allen alle informatie op gooien en de wijde wereld insturen. Privacy? Hoor je nooit iemand over.

Het lijkt me meten met twee maten en doet me denken aan een ervaring die ik jaren geleden had in een HBO instelling. Ik was ingehuurd om de implementatie van Studielink, een digitale aanmeldmodule voor studenten, te begeleiden. In één van de gesprekken met een opleidingsmanager op haar kamer meldde zij dat ze Studielink niet zo zag zitten omdat de gegevens van studenten dan niet meer veilig waren. We spraken daar even over, totdat zij een telefoontje kreeg en werd weggeroepen. Ik bleef alleen op haar kamer achter. Althans, samen met het studentarchief dat in een kast naast de deur zat met een grote sticker met ‘studentdossiers’ erop. Ik kon het niet laten om even te controleren of de deur van de kast op slot zat. Dit was niet het geval. Ons gesprek over bescherming van privacygevoelige informatie werd na haar terugkomst een stuk makkelijker.

Roeland Buijsse