Archive for January, 2014

Minder is Meer…

Written by Erwin van Rooijen. Posted in Blogs

In mijn werk als adviseur gaat het vaak om kennis, tempo, planning, actie, scherpe analyses, sterke verbale vaardigheden en stressbestendigheid in een hectische omgeving. Wij werken veel ‘met het hoofd’, zoals dat heet. Juist daarom is het zo belangrijk om af en toe even een stapje opzij (niet terug) te zetten, de stilte op te zoeken, te luisteren naar het hart en te reflecteren op wat ons nou echt drijft. Dat heb ik onlangs weer mogen ervaren tijdens de driedaagse retraite en training ‘Minder is Meer’. Een mooie start van het nieuwe jaar.

‘Minder is Meer’ wordt aangeboden en begeleid door Springteam (www.springteam.info). Hier heb ik de afgelopen jaren verschillende trajecten gevolgd in het kader van ‘zelfonderhoud’, zo nodig voor ons als mens en dus ook als professional. Dat ‘zelfonderhoud’ raad ik iedereen van harte aan.

Minder is Meer is ‘werken in de Werkplaats voor de Geest’, zoals Springteam het noemt.

“Ben jij iemand die op de één of andere manier contact heeft met je diepste weten, maar tegelijkertijd voelt dat het allemaal zo vluchtig is, zo onderhevig aan het tempo van moeten, doen en acties? Dan heb je wellicht behoefte om vanuit stilte tot bezinning op dit diepste weten te komen”,

zo is te lezen op de website van Springteam. Daarover gaat ‘Minder is Meer’. Het gaat over verdieping.

Naast enkele meditatieve en spirituele oefeningen komen ook de werkgerelateerde verhalen aan bod. In een kleine groep met gelijkgestemden wordt alle tijd en rust genomen om wezenlijke zaken tot in de kern uit te diepen. Soms lijkt het op intervisie, soms zijn het gewoon intensieve gesprekken. Het is leren van elkaar en van jezelf. Ook is er volop ruimte voor ontspanning, creativiteit, beweging, vrije tijd en stilte. De retraite vond plaats op het prachtige landgoed Welna, midden op de Veluwe. De ideale omgeving voor deze vorm van training en introspectie.

Wat voeg ik als mens en dus ook als adviseur nou echt toe aan de wereld? Waarom ‘doe ik ertoe’? Waarom willen anderen met mij samen zijn, samen met mij werken?

Met deze en andere vragen begon ik aan de training. Geen vragen met vastomlijnde antwoorden. Wel ontwikkelt zich gedurende de training een beeld van de richting en de inspiratiebronnen in jezelf waaruit mogelijke antwoorden zich aandienen en ontvouwen. Die ervaring gun ik iedereen en wil ik ook graag met anderen delen.

Het ‘grote werk’ is nu om de ervaringen en inzichten vast te houden, ook in de waan en hectiek van de dagelijkse praktijk. Door periodiek zelfonderhoud groei ik als mens, groei ik als professional. Daardoor kan ik iets toevoegen aan de wereld. Want Minder is Meer.

Erwin van Rooijen