Archive for October, 2018

Adviseren is best simpel…

Written by Peter de Leeuwerk. Posted in Blogs

Mijn broer heeft een bedrijf. Niet in Nederland, maar in Zuid-Spanje. Ooit begonnen in het vakantiehuisje van onze ouders, maar uitgegroeid tot een onderneming met vele tientallen medewerkers en in zijn segment een belangrijke speler in Spanje, Frankrijk en Italië. Een vreemde paradox is dat naarmate een onderneming groeit, de eenzaamheid van de ondernemer toeneemt. Dat is bij mijn broer dus ook zo. Hoewel afstand en taal intensieve bemoeienis bemoeilijken, is het mijn persoonlijke en professionele missie om die kloof een beetje te overbruggen. En zo moeilijk is dat niet, want eigenlijk komen steeds dezelfde vragen terug. Ik noem er een paar:

“Ik word zo in beslag genomen door dagelijks gedoe en het herstellen van fouten dat ik niet toe kom aan alles wat met morgen en overmorgen te maken heeft. Zo blijf ik achter de feiten aanlopen”. Mijn reactie: “Als je meer dan 50% van je tijd besteedt aan dagelijkse dingen, benoem dan je slimste jonge medewerker, die aan minder dan een half woord genoeg heeft, als je rechterhand. En zorg zelf dat je deur niet al te vaak open staat; alleen dan leren medewerkers hun problemen zélf op te lossen”.

“Ik werk me drie slagen in de rondte, maar aan het eind van de dag ben ik uitgeput én heb ik het gevoel dat ik niets ben opgeschoten”. Mijn reactie: “je moet je zelf gunnen – uit zelfbehoud – dat je wekelijks niet meer dan 30% van je tijd besteedt aan zaken die alleen energie kosten. De andere 70% moet je besteden aan zaken die energie opleveren. Klopt de verhouding niet: neem iemand aan die het wèl leuk vindt. Dat verdient zich razendsnel terug”.

“Ik heb hondstrouwe medewerkers, die al jaren bij mij werken. Ik heb de neiging om ‘het ermee te doen’, maar diep in mijn hart ben ik bang dat ik met hen de oorlog niet win”. Mijn reactie: “Als je je bedrijf ziet als een alternatief voor een gewone baan, dan kun je het met hardwerkende, maar middelmatig presterende medewerkers lang volhouden. Maar wil of moet je als bedrijf groeien – omdat de markt dat afdwingt of omdat je waarde wil creëren – zorg dan dat je op cruciale plaatsen mensen plaatst die kennis en ervaring toevoegen aan je onderneming. Markten veranderen te snel om zelf steeds het wiel te willen uitvinden. En bovendien: een andere plaats in de organisatie, of gewoon een andere baan, is voor werknemers die op hun tenen lopen uiteindelijk meestal ook een grote opluchting”.

“Omdat mijn bedrijf groeit, kom ik steeds geld tekort. Leveranciers limiteren hun krediet, mijn maandelijkse operationele kosten worden steeds hoger, mijn klanten betalen steeds later en de groei van mijn bankkrediet ijlt altijd na”. Mijn reactie: “Het rustig houden van schuldeisers, het minutieus plannen van betalingen, ook nog op basis van onzekere inkomsten en het opjagen van debiteuren kosten onnoemelijk veel tijd en energie, vaak van de ondernemer zelf. Tijd en energie die niet aan andere, in feite veel belangrijker onderwerpen kunnen worden besteed. Maak dus altijd een voortschrijdende liquiditeitsplanning voor ten minste 12 maanden vooruit. Onttrek geen middelen aan je werkkapitaal voor andere zaken, bijv. bijzondere investeringen, en trek nieuw kapitaal aan als je het nog niet nodig hebt; dat is niet alleen makkelijker, maar je staat ook sterker”.

Eigenlijk is dat alles. Daarom is adviseren best simpel. Maar het moeten doen is vele malen moeilijker. Misschien staat of valt een goed advies wel door zijn overtuigingskracht: het zelfvertrouwen dat de ondernemer krijgt waarmee hij eindelijk uit zijn eeuwige spagaat kan stappen. Als mij dat lukt, is mijn missie geslaagd. Elke dag waarop ik deze sensatie beleef, met welke onderneming of organisatie dan ook, is voor mij dan ook een welbestede dag.

Nieuwsgierig naar dat bedrijf van mijn broer? Het is geen geheim hoor, ga naar http://www.grupoerik.com/. Dan weet je in elk geval dat mijn broer Erik heet. Over een paar weken, als hier de herfst definitief is ingetreden, moet ik beslist weer eens poolshoogte gaan nemen 😉

Peter de Leeuwerk